Wat is een affiliateAffiliate belasting

Verdien je duizenden euro’s met affiliate? Of verdien je wellicht nog meer? Het is belangrijk om op de hoogte van de belastingtechnische regels te zijn. De inkomsten via affiliate marketing worden namelijk ook ‘gewoon’ met belasting belast. Met andere woorden: het maakt niet uit of je inkomsten uit loondienst hebt óf dat je geld via affiliate marketing verdiend als zelfstandig ondernemer. Nee, onder aan de streep moet iedereen met inkomen belasting betalen. Maar, hoe zit dat precies met affiliate marketing? Wat is er bekend over affiliate belasting? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben onze ervaringen hieronder nader uiteengezet.

Wellicht is het verstandig om eerst naar de uitbetaling bij affiliate marketing te kijken. Bij affiliate marketing heb je namelijk een samenwerkingsverband met een affiliate netwerk. Een dergelijk affiliate netwerk is in feite een tussenpersoon. Als tussenpersoon fungeert een affiliate netwerk als de verbindende factor tussen de affiliate en de adverteerder. Als je als affiliate uiteindelijk een geslaagde sale hebt weten te behalen, verdien je daar een commissie voor. Het is ook de taak voor het affiliate netwerk om die commissies op de juiste manier uit te keren. In de basis betekent dit dat je maandelijks een bepaald bedrag van het affiliate netwerk uitbetaald krijgt. Dat bedrag is de som van alle commissies uit de vorige maand.

Bij sommige netwerken wordt er echter behoorlijk lang rekening gehouden met de mogelijkheid om artikelen te retourneren. Als de klant daarvoor kiest, vervalt de commissie namelijk. Op dat moment wordt de aankoop ontbonden en is er dus geen sprake meer van een geslaagde conversie.

Inschrijven als ondernemer en affiliate belasting betalen

Ben je dagelijks met affiliate marketing bezig? Voldoe je aan alle criteria die door de Belastingdienst aan een ondernemer worden gesteld? Dan is het raadzaam om je in te schrijven als ondernemer. Als startende ondernemer heb je namelijk recht op meerdere belastingvoordelen, waaronder de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Met dergelijke belastingvoordelen ga je dus minder belasting over je affiliate inkomsten betalen.

Als ondernemer is het uiteraard wel noodzakelijk dat je je aan de richtlijnen houdt. Je levert als affiliate namelijk een dienst aan bedrijven. Over deze diensten moet je, conform de wetgeving, BTW rekenen en deze vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Het is dan ook ontzettend belangrijk om hier goed op te letten. Het affiliate netwerk moet dus in feite het bedrag betalen inclusief BTW. Maar, hoe zit dat dan met buitenlandse affiliate netwerken? Op dat gebied is het verstandig om contact met de Belastingdienst op te nemen. Voor de wetgeving met het buitenland verandert nog wel eens iets. Bovendien zijn deze situaties behoorlijk specifiek, waardoor voor jou wellicht nét iets andere regels kunnen tellen.

Als je als ondernemer zijnde je geld met affiliate marketing verdient, moet je hier uiteraard ook inkomstenbelasting over betalen. Althans; dat is afhankelijk van de bedrijfsvorm. We gaan er echter vanuit dat je als eenmanszaak aan de slag gaat. Deze inkomstenbelasting kan je simpelweg bij de aangifte van je inkomsten vermelden. Vervolgens gaat de tool van de Belastingdienst aan het rekenen of/hoeveel belasting je hier nog over dient te betalen.

 

AMR

Als particulier actief

Verdien je nog niet zoveel geld met affiliate marketing? Of ben je maar een paar uurtjes per week bezig met affiliate marketing? Dan ben je, volgens de richtlijnen van de Belastingdienst, geen ondernemer. In dat geval moet je bij de inkomstenbelasting alle inkomsten van de affiliate netwerken opgeven. Je kunt dit doen onder het kopje ‘overige inkomsten’ of ‘overige werkzaamheden’. Als je dit niet doet, kan je later alsnog een vordering van de Belastingdienst verwachten. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld aan je banksaldo zien dat je geld verdiend hebt, terwijl je dat niet in je inkomstenbelasting aangegeven hebt. Ons advies is dan ook om dit te allen tijde netjes en eerlijk op te geven.

 

affiliate belasting

Schakel een accountant/boekhouder in

Steeds meer mensen richten zich op affiliate marketing. Dat is ook niet gek. Je kunt op een relatief risicoloze manier behoorlijk veel geld verdienen. Daar moet je echter wel een hoop tijd voor investeren. Ook is het soms noodzakelijk om bepaalde uitgaven/investeringen te doen. Dat is overigens nog één reden om je als ondernemer in te schrijven: van die uitgaven kan je de belasting weer terugvorderen. Ook kan je op die manier de belasting ‘drukken’.

Maar, ons advies is zeker om een professionele boekhouder of accountant in te schakelen. Doordat steeds meer mensen zich met affiliate marketing bezig houden, krijgen de boekhouders hier ook steeds meer verstand van. Zij kunnen jou dus van professionele diensten voorzien. Bovendien hebben zij wellicht nog mogelijkheden om jouw verdiensten te optimaliseren. Met andere woorden: er voor zorgen dat je zo min mogelijk belasting af hoeft te dragen.

Ook kan een accountant/boekhouder ervoor zorgen dat alle BTW betrekkingen met het buitenland correct worden geboekt. Dat is met name het geval als je zaken doet met buitenlandse affiliate netwerken. De kans dat dit het geval is, is behoorlijk groot. Kortom: schakel een accountant/boekhouder in en weet 100% zeker dat je het goed doet.

 

Wij je nu ook gaan starten als affiliate marketeer Klik dan op de button en begin vandaag nog…

 

Affiliate marketing revolutie

Ben je bij dit artikel terecht gekomen omdat je interesse hebt om met affiliate marketing aan de slag te gaan? Wellicht kunnen wij je dan nog wijzen op een ongelooflijk handige cursus. Deze cursus heeft de naam ‘Affiliate marketing revolutie’ gekregen en is gemaakt door Jacko Meijaard. Jacko heeft in de afgelopen jaren ongelooflijk succesvolle affiliate websites op weten te richten. Hij heeft zijn kennis en ervaringen gebundeld. Jij kunt daar ook van profiteren door deze e-cursus te gaan volgen.

In deze e-cursus worden eigenlijk alle facetten van affiliate marketing nader uitgelegd. Overigens heeft Jacko Meijaard op zijn YouTube kanaal ook veel interessante filmpjes staan omtrent affiliate marketing. Zo wordt daarin óók uitgelegd hoe het exact werkt met affiliate belastingen.

Bij affiliate marketing is het absoluut belangrijk om boekhoud technisch alles juist te registreren. Ook op het gebied van belastingen moet je met meerdere zaken rekening houden. Ons advies van hierboven staat daarom als een paal boven water: schakel voor de zekerheid een accountant/boekhouder in!

 

Ook geld verdienen op internet?

Share This