Is het lastig om een online bedrijf te kopen? Heb je interesse om een digitale ondernemer te worden? Daarbij heb je de keus: je gaat zelf aan de slag of je koopt een reeds bestaand online bedrijf over. Is het lastig? Om die vraag draait dit hele artikel eigenlijk. Om alvast een kort antwoord op die vraag te geven: nee, het is niet lastig. Je moet echter wel weten waar je mee bezig bent. Dat is echter een algemene opmerking voor alles wat met ondernemen en zaken doen te maken heeft.

In dit artikel kijken we verder naar de mogelijkheden die je hebt om een online bedrijf te kopen. Ook mogelijke voor- en nadelen komen aan bod evenals enkele tips waarmee je een succesvolle online ondernemer gaat worden.

Waarom zou je een online bedrijf kopen?

Het antwoord op deze vraag is in twee delen uiteen te zetten. Uiteraard is het een feit dat je veel geld op het internet kunt verdienen. Dat is dan ook reden nummer 1 om een online bedrijf te kopen. Daarnaast kan je met een vliegende start beginnen als je een online bedrijf koopt. Dat bedrijf heeft namelijk al klanten en een stabiele basis. Vervolgens kan je op die basis voortborduren. Veel ondernemers vinden de eerste maanden/het eerste jaar van het ondernemerschap het lastigst. Als je een online bedrijf overkoopt, heb je niet te maken met die periode. Nee, je kunt direct aan de slag met het verder uitbreiden van het bedrijf.

Hoe werkt het?

Het overnemen van een online bedrijf verschilt niet al te veel met het overnemen van een ‘normaal’ bedrijf. Wel is het van belang om alles goed vast te leggen. Hiervoor kan je het beste een notaris inschakelen. Een notaris weet welke formele zaken allemaal geregeld moeten worden. Daarnaast is het ook goed om op de eventuele licenties van software, van tools en van plugins te letten. Dergelijke zaken moet je ook in de overname meenemen. Daarnaast is het uiteraard ook aan te raden om te onderhandelen met de verkopende partij. Maar, dat spreekt uiteraard voor zich.

Waar kun je een online bedrijf kopen?

Het is mogelijk om via verschillende kanalen een online bedrijf te kopen. Uiteraard kan je in je eigen netwerk rondkijken. Zijn er wellicht in jouw directe omgeving mensen die hun online bedrijf willen verkopen? Dan is het makkelijk(er) om het bedrijf van hen over te nemen. Maar, ook via een online marktplaats kan je websites aanschaffen. Daar zijn speciale websites voor, waaronder sitedeals.nl. Dat is een online marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Als je een online bedrijf wilt kopen, is dat een prima mogelijkheid.

social media marketing

Tips bij het kopen van je eerste online bedrijf

Wil je jouw eerste online bedrijf gaan kopen? Dan is het absoluut belangrijk om goed na te denken. Wat voor online bedrijf wens je te hebben? Wil je een hostingpartij overnemen? Wil je een affiliate marketing bedrijf overnemen? Of wil je een webdesign bedrijf overnemen? Dit zijn slechts drie voorbeelden van de eindeloze mogelijkheden van een online bedrijf. Onze tip is dan ook om een online bedrijf te kopen die volledig op jouw wensen aansluit. Op die manier heb je direct binding met je nieuwe online bedrijf.

Daarnaast moet je vooraf marktonderzoek doen. Hoe succesvol is het bedrijf nu? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Hoe zit het met het huidige klantenbestand? Heeft de onderneming schulden? Op dergelijke vragen moet je een uitgebreid antwoord vinden. Ons advies is dan ook om je tijd hiervoor goed uit te trekken. Door continue onderzoek te plegen, kan je de aankoop goed voorbereiden. Bovendien kan je daarmee voorkomen dat je een zogeheten kat in de zak gaat kopen.

In het verlengde daarvan moet je uiteraard ook kennis van financiën hebben. Maak proefberekening omtrent de te verwachten omzet en kosten. Op die manier kan je een goede inschatting maken van de mogelijke verdiensten. Onder aan de streep draait een bedrijf om het maken van een winst. Bedenk dan ook goed of het bedrijf dat je in beeld hebt ook winstgevend gaat worden in de toekomst. Dát is wellicht één van de belangrijkste vragen.

Wat moet je weten om succesvol te zijn met een online business?

Het runnen van een online business lijkt op het runnen van een normale business. Je moet echter wel met andere randzaken rekening houden. Zo is het belangrijk om op de hoogte van zoekmachine optimalisatie te zijn. Je moet weten hoe jouw website zo hoog mogelijk in Google terecht kan komen. Een dergelijke hoge ranking zorgt namelijk voor een stijging van het aantal organische bezoekers.

Daarnaast moet je de verschillende mogelijkheden omtrent online adverteren weten. Het is onder andere mogelijk om via Facebook, via Instagram en via Google te adverteren. Vergelijk deze verschillende varianten en doe hier een hoop kennis over op.

Dat zijn niet de enige zaken waar je verstand van moet hebben. Nee, ook het volgende rijtje hoort zeker bij het ‘eisenpakket om succesvol te worden’:

  • Websites onderhouden
  • Content schrijven
  • Email marketing
  • Online funnels

Met name het puntje ‘content schrijven’ is ontzettend belangrijk. Middels content kan je namelijk ook betere posities in Google verkrijgen. Bovendien is content dé aangewezen mogelijkheid om bezoekers naar jouw online bedrijf te trekken. Woorden zeggen tenslotte ongelooflijk veel. Zorg daarom voor waardevolle en unieke content en biedt op die manier een meerwaarde. Als je online succesvol wilt worden, moet je hoe dan ook meerwaarde bieden aan je (potentiële) klanten. Deze content kan je ook in de email marketing verwerken. Door aantrekkelijke mailtjes te schrijven, kan je een hoop klanten aantrekken. Zowel nieuw als reeds bestaande klanten kan je middels een e-mail enthousiast maken over jouw producten en diensten.

Wil je bovenstaande aspecten allemaal snel leren? Dan raden wij de Master Marketeer Cursus aan. In deze e-learning cursus worden alle facetten van online marketing nader uitgelegd. Dankzij die cursus kan je met een vliegende start van gang gaan. Zeker handig als je net een online bedrijf overgenomen hebt. Je moet je dan tenslotte direct laten gelden en zo snel mogelijk (veel) winst gaan maken.

 

mastermarketeer

Share This