Eigen bedrijf beginnen

Als je binnenkort een eigen bedrijf gaat starten, dan zijn er allerlei zaken waar je rekening moet houden. Een eigen bedrijf begin je namelijk niet zomaar. Het nemen van de verkeerde stappen of de verkeerde momenten kan al gauw vervelende gevolgen met zich meebrengen die funest kunnen zijn voor je onderneming. Als je meer wilt weten over de stappen die je moet nemen als je een eigen bedrijf gaat starten, ga dan hieronder verder met lezen.

 

Een eigen bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf lijkt tegenwoordig wel een nieuwe trend. Zowel jonge ondernemers als oudere ervaren mensen beginnen steeds vaker hun eigen bedrijf. Dit heeft vaak te maken met de behoefte aan zelfstandigheid. Velen willen niet meer voor een baas werken, maar willen liever hun eigen baas zijn en werken op flexibele wijze wanneer het hun zelf uitkomt. Dit is voor velen slechts een droom, maar ook bij het starten van een eigen bedrijf komen er allerlei belangrijke zaken kijken.

 

website maken als zzp`er

 

Stap 1: Wees zeker van je besluit en doe grondig onderzoek

Ga je een bedrijf opzetten, wees er dan zeker van dat je er 100% voor gaat. Het starten van een eigen bedrijf is niet voor iedereen weggelegd en er komen allerlei uitdagingen kijken bij een nieuw bedrijf. Doe daarnaast eerst grondig onderzoek over het soort bedrijf wat je gaat starten. Dit betekent dat je nagaat welke producten en diensten je aan gaat bieden, tegen welke prijs, hoeveel je gaat verkopen, welke concurrenten er zijn en dergelijke. Het verkennen van de markt is altijd de allereerste stap die een startende ondernemer moet nemen.

 

Stap 2: Stel een bedrijfsplan op

Eén van de eerste dingen waar je aan moet denken bij het starten van een bedrijf is het maken van een bedrijfsplan, ook wel een ondernemingsplan genoemd. In dit plan staan onderdelen zoals de bedrijfsdoelen, de strategieën, de doelgroep, het bestaansrecht, de concurrentieanalyse, het marketingplan, een financieel plan en een omschrijving van de aangeboden producten en/of diensten.

 

Stap 3: De financiering

Niet elke ondernemer beschikt over een ruim budget om een eigen onderneming op eigen kosten op te starten. Veel ondernemers moeten geld lenen bij bekenden of bij financiële instanties om het bedrijf te beginnen. Bepaal al in een vroeg stadium in hoeverre een lening moet worden aangevraagd en hoeveel je moet gaan lenen. Om dit na te gaan is het belangrijk om te zorgen voor een goed financieel plaatje. Dit plaatje moet worden toegelicht in het bedrijfsplan.

 

Stap 4: Bedrijfsnaam, logo, website en huisstijl

Verzin eerst een goede naam voor je bedrijf zodat je zorg kunnen dragen voor het maken van een mooi passend en uniek logo. Daarnaast is een goede website vaak ster aangeraden, zeker als je ook van plan bent om een webwinkel te starten. Verder moeten de huisstijl en het logo nauwkeurig aansluiten bij de werkzaamheden van het bedrijf.

 

Stap 5: De rechtsvorm kiezen

De rechtsvorm van het bedrijf moet al voor het starten van de onderneming bekend zijn. Het gaat hierbij om de juridische vorm van de onderneming zoals een eenmanszaak, een BV, een NV, een CV, een stichting en dergelijke. De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak vanwege de vele belastingvoordelen. Daarnaast zijn de voorwaarden om een eenmanszaak te starten minder streng vergeleken met andere rechtsvormen. Bij elke rechtsvorm komen weer andere kenmerken en voorwaarden kijken, wat het dus cruciaal maakt om de juiste rechtsvorm te kiezen.

Online bedrijf inschrijven KVK

 

Stap 6: Inschrijving van het bedrijf

Schrijf het bedrijf in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in. Dit kan makkelijk en snel. Na de inschrijving ontvang je een bevestiging van je registratie en ben je officieel een startende ondernemer.

 

Stap 7: De boekhouding

Draag zorg voor het nauwkeurig bijhouden van de boekhouding zodat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst wanneer je de btw aangifte moet gaan indienen. Daarnaast weet je op deze manier dat je gevoelige gegevens veilig bewaard zijn en op nauwkeurige wijze worden bijgehouden. Je kunt kiezen om de boekhouding zelf te doen door een boekhoudprogramma aan te schaffen, of om een specialist in te schakelen zoals een boekhouder, een administrateur of een accountant.

 

Stap 8: Zakelijke rekening openen

Door een zakelijke rekening te openen voor de onderneming scheid je het privé vermogen van het zakelijk vermogen. Je hebt pas echt een onderneming als je ook een zakelijke bankrekening hebt.

 

Stap 9: Regel verzekeringen, wettelijke eisen en de algemene voorwaarden

De meeste ondernemers zijn verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten om specifieke risico’s te verkleinen. Daarnaast is het sterk aan te raden om algemene voorwaarden op te stellen zodat klanten hier altijd eerst akkoord mee moeten gaan. Zo voorkom je onnodige situaties bij lastige klanten.

 

Stap 10: Op zoek naar klanten

De laatste stap bij het starten van een bedrijf is het zoeken van klanten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat klanten op langer termijn zelf naar je bedrijf toe worden getrokken zonder te veel moeite. Veel startende ondernemers gaan via hun eigen netwerken op zoek naar klanten. Anderen kijken rond bij evenementen en bijeenkomsten terwijl andere ondernemers liever investeren in het maken van promotie om de naamsbekendheid te vergroten.

 

Een startende ondernemer die overweegt om een eigen bedrijf te beginnen moet denken aan allerlei zaken. Velen zijn onder de indruk dat het opzetten van een nieuw bedrijf makkelijk is, maar als ondernemer zijn er veel uitdagingen die hierbij komen kijken. Je wordt sterk door ons aangeraden om een kijkje te nemen naar de mogelijkheden van Master Marketeer, een interessant platform voor online trainingen en coaching. Master Marketeer biedt allerlei geavanceerde trainingen waarbij je door professionals met ervaring wordt gecoached in hey opzetten van je eigen succesvol bedrijf. Je hebt voortdurend toegang tot alle trainingen en kunt altijd terecht op het forum voor advies van andere ondernemers. Het gaat hierbij vaak om ervaren en succesvolle ondernemers die graag advies aan startende ondernemers geven. Zo weet je dankzij de trainingen en cursussen van Master Marketing altijd de beste beslissingen te maken voor je onderneming.

 

 

Wil je nu gelijk goed van start gaan? Kijk dan eens verder op de pagina van Master Marketeer voor meer informatie….

Share This