Hoe kun je een online bedrijf overnemen?

Ben je als digitaal ondernemer flink aan de weg aan het timmeren? Dan kan je ook de keuze gaan maken om een online bedrijf over te nemen. Hoe werkt dat exact? Of beter gezegd: hoe kun je een online bedrijf overnemen? In dit artikel vertellen we jou daar graag alles over.

Het overnemen van een online bedrijf is niet al te lastig. Wél moet je rekening houden met enkele haken en ogen. In dit artikel benoemen we dan ook juist die haken en ogen. Verder hebben we aan het einde van dit artikel nog een prachtige suggestie voor je. Een suggestie waarmee je het overgenomen online bedrijf verder uit kunt breiden. Je kunt met die suggestie nóg meer aan de weg timmeren. Kortom: lees dit uitermate interessante artikel direct door!

Wat is een online bedrijf?

Uiteraard is het eerst belangrijk om na te gaan wat een online bedrijf exact is. Een online bedrijf is een bedrijf waarvan de dienstverlening zich via de digitale kanalen afspeelt. Bekende voorbeelden van een online bedrijf zijn dan ook een webdesignbureau, een onderneming die eigenaar is van één of meerdere webshops en een online marketing bureau. Al deze ondernemingen richten zich met hun dienstverlening puur op de digitale kanalen. In de afgelopen jaren zijn er dan ook flink veel meer online bedrijven op de markt verschenen. Dat heeft uiteraard te maken met de opkomst van het internet. Ook de verschillende technologische ontwikkelingen hebben daarvoor gezorgd. Een online marketeer heeft tenslotte tegenwoordig veel meer tools tot zijn/haar beschikking. Tools waarmee websites flink verbeterd en uitgebreid kunnen worden.

Waar kun je een online bedrijf kopen?

Voor het kopen van een online bedrijf kan je op meerdere plekken terecht. Allereest kan je via je eigen netwerk een online bedrijf overnemen. Wellicht ken je de eigenaar van een webshop of een webdesignbureau. Als je de eigenaar kent, is het al een stuk makkelijker om te gaan onderhandelen. Ook kan je via bijvoorbeeld LinkedIn in de gaten houden of mensen hun bedrijf willen verkopen.

Ook kan je terecht op digitale marktplaatsen, zoals sitedeals.nl. Bij dergelijke online marktplaatsen komt vraag en aanbod bij elkaar. Als je jouw bedrijf wilt verkopen, ben je bij bijvoorbeeld sitedeals.nl aan het juiste adres. Als je een online bedrijf over wilt nemen, kan je op bijvoorbeeld sitedeals.nl naar het aanbod van te koop staande online bedrijven kijken. Kortom: bij een dergelijke online marktplaats kan je relatief gemakkelijk een online bedrijf kopen.

 

hoe kun je een online bedrijf overnemen

 

Hoe werkt het overnemen van een online bedrijf?

Voordat je een online bedrijf over gaat nemen, moet je allereerst marktonderzoek verrichten. Je moet kijken naar de huidige staat van zaken in de desbetreffende markt. Je kunt dan ook het beste een online bedrijf in een bepaalde bedrijfstak overnemen waar je zelf ook enig verstand van hebt. Op die manier kan je een betere inschatting van de toekomst maken. Op het moment dat je een online bedrijf over gaat nemen, wil je uiteraard wel toekomstbestendig zijn. Je moet dan ook goed naar de toekomst kijken en het bedrijf daarvoor kritisch analyseren.

Uiteraard moet je ook met de verkopende partij gaan onderhandelen. Daarom is het aan te raden om allerlei relevante statistieken en cijfers op te vragen. Denk hierbij aan de jaarcijfers, maar ook aan klantwaarderingen en het huidige klantenbestand. Je kunt daarbij dan ook direct het huidige klantenbestand gaan analyseren. Ook dat kan een belangrijke indicatie voor de toekomst van het bedrijf zijn.

Wat moet je regelen voor de overname?

Bij de overname van een online bedrijf moet je uiteraard met een zak geld op tafel komen. De financiering is dan ook één van de belangrijkste zaken die je moet gaan regelen. Je kunt hiervoor een financiering afsluiten, je kunt hiervoor een investeringsmaatschappij zoeken of je kunt het geld zelf kunnen betalen. Ook kan een vriend/familielid garant voor je gaan staan. Kortom: je moet op een bepaalde manier het bedrag op tafel zien te krijgen. Ben hier wel voorzichtig mee. Je wilt jezelf tenslotte niet in de financiële nesten werken.

Daarnaast moet je duidelijke afspraken gaan maken met de verkopende partij. Je kunt hiervoor het beste een contract op laten stellen. Dat kan je bijvoorbeeld bij een notaris doen. Benoem in dit contract bijvoorbeeld per wanneer de overgang is, welke aspecten allemaal overgenomen wordt en hoe er bijvoorbeeld met het klantenbestand omgegaan wordt. Hierbij moet je ook weer rekening houden met de geldende privacyregelingen. Ben ook hier uiterst voorzichtig mee.

Tot slot moet je afspraken maken over de verhuizing van het domeinnaam en de mail en dergelijke. Ga je het bedrijf onder een andere naam voortzetten? Dan kan je hier mogelijk andere afspraken over maken. Als je hier niet al te veel ervaring mee hebt, kan je hier ook een deskundige specialist voor inhuren. Hij/zij kan je verder helpen met de overname van een online bedrijf.

Alles leren over het runnen van een online business

Ga je voor het eerst een online bedrijf overnemen? Ben je daarvoor al actief geweest in de online business? Het is namelijk zo dat de online business niet te vergelijken is met de offline business. Ja oké, het draait om het verdienen van geld. Maar, in de online business gaat dat op een compleet andere manier. Zo is het ontzettend belangrijk om aan je digitale naamsbekendheid te werken. Het verkrijgen van een goede ranking in Google is dan ook vereist. Aan de hand van onder andere zoekmachineoptimalisatie, e-mailmarketing en social media marketing kan je het online bedrijf flink laten groeien.

Kan je daarvoor wel wat hulp gebruiken? Dan kunnen wij de Master Marketeer online cursus van harte aanraden. Deze cursus behandelt eigenlijk alle facetten die bij een online business om de hoek komen kijken. Denk hierbij aan de verschillende vormen van online marketing en zoekmachineoptimalisatie. Met de Master Marketeer cursus doe je eigenlijk alle informatie op die je nodig hebt. Schrijf je direct in en laat je online bedrijf direct flink groeien. Een goed begin is het halve werk!

Share This