Hoe werkt wordpressWil jij weten hoe WordPress werkt? Steeds meer mensen kiezen ervoor om een poging te wagen om geld op het internet te verdienen. Dit is een tendens die we in de afgelopen jaren duidelijk naar voren zien komen. De mogelijkheden om geld op het internet te verdienen, zijn uiteraard ook flink toegenomen. Het gevolg hiervan is echter dat je tegenwoordig wel te maken kan hebben met (forse) concurrentie.

Voor een website eigenaar is het dan ook zaak om een kwalitatief hoogwaardige website te hebben.  Een website waarop de bezoeker waardevolle content kan vinden. Maar, ook een website die technisch volledig in orde is én snel is. Met name dat laatste is voor de kritische bezoeker een belangrijk (pijn)punt. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe WordPress werkt.

 

Hoe werkt WordPress?

 

Mocht jij plannen hebben om een eigen website te gaan starten, dien je eerst na te denken over de techniek van de website. Op wat voor manier ga je deze website opstarten? Welke techniek ga je hiervoor gebruiken? Welk Content Management Systeem ga je hiervoor gebruiken? In de laatste jaren heeft een bepaald Content Management Systeem (CMS) een ongelooflijke opmars meegemaakt. We hebben het hierbij over WordPress.

Op het moment van schrijven is WordPress zelfs het populairste Content Management Systeem ter wereld. Het is uiteraard niet zonder reden dat vele website eigenaren voor WordPress kiezen.

 

Wat is WordPress exact?

 

WordPress is dus een Content Management Systeem. Het is met een Content Management Systeem mogelijk om een website in te richten. Daarbij hebben we het onder andere over het aanmaken van pagina’s, het plaatsen van content en het plaatsen van afbeeldingen/video’s.

Het belangrijkste voordeel van WordPress is dat bovenstaande handelingen gigantisch simpel zijn. Om van WordPress gebruik te kunnen maken, heb je eigenlijk geen technische kennis nodig. Nee, het is een laagdrempelige manier om je website vorm te geven en om je website met content te vullen.

Ben je voornemens om binnenkort een WordPress website te starten? Wij helpen je hieronder met de beginstappen.

 

hoe werkt wordpress

 

Hoe werkt WordPress: De beginstappen

 

Als je een WordPress website aan wilt maken, heb je uiteraard eerst een domeinnaam nodig. Op internet kan je controleren of jouw gewenste domeinnaam aanwezig is; vervolgens kan je deze makkelijk registreren. Met een domeinnaam alleen ben je er echter niet. Nee, je hebt ook hosting nodig.

Hosting is in feite het huren van een klein stukje schijfruimte. Een dergelijke schijf staat continue in verbinding met het internet. Op het kleine stukje schijfruimte dat jij ‘huurt’, kan je vervolgens de website gaan plaatsen.

Als je eenmaal een stukje schijfruimte gehuurd hebt, heb je toegang tot de Direct Admin omgeving. Dit is een omgeving waarin jij de eerste stap met betrekking tot WordPress kan zetten; het installeren van WordPress.
Overigens: bij vele hostingbedrijven is er ondersteuning om je te helpen met het installeren van WordPress.

Als je WordPress eenmaal geïnstalleerd hebt, kom je op de inlogpagina uit. Hierop kan je inloggen met een zelfgekozen username en zelfgekozen wachtwoord. Nadat je ingelogd bent, krijg je direct het dashboard van WordPress te zien. Dit dashboard is in feite het navigatiescherm voor je WordPress website.

Aan de linkerkant van het dashboard vind je namelijk alle menu-items, zoals Pagina’s, Berichten, Media, Plugins, Weergave en Instellingen. Deze menu-items ga je in de toekomst veelvuldig nodig hebben. Het kan daarom absoluut geen kwaad om alle menu-items op je gemak aan te klikken. Je kunt vervolgens kijken wat je exact allemaal kan doen bij het desbetreffende menu-item.

 

Het design

 

Met behulp van bovenstaande beginstappen heb je WordPress succesvol weten te installeren. Je bent momenteel ingelogd en vervolgens is de eerste vervolgstap om een design te selecteren. Hiervoor kan je klikken op ‘Weergave’ à ‘Thema’s’.

Onder het kopje Thema’s vind je allerlei verschillende soorten thema’s die door professionals ontwikkeld zijn. Een thema moet je zien als de lay-out van je website. Het is in feite datgene wat je ziet en wat de uitstraling van je website grotendeels bepaald.

Onder dit kopje kan je vervolgens zoeken naar alle mogelijke thema’s. Je kan daarbij het thema volledig afstemmen op het onderwerp van je website. Wil je bijvoorbeeld een blog maken? Dan ben je het meest gebaat bij een thema dat gecreëerd is voor blogwebsites. Ben je voornemens om een website voor je bedrijf te creëren? Dan ben je weer gebaat bij een business-thema.

We willen je hierbij één tip meegeven: bekijk de verschillende demo’s en vergelijk de verschillende thema’s met elkaar. Uiteindelijk kom je op de gewenste uitstraling uit.

 

De content

 

Een ontzettend belangrijk onderdeel van elke website is de content. Bezoekers zijn namelijk altijd op zoek naar waardevolle content. Content waar bezoekers verder mee kunnen of content waar vragen van de bezoekers mee beantwoord worden.

Het is dus zaak om waardevolle content op je website toe te voegen. Hiervoor kan je pagina’s en berichten aanmaken; deze twee menu-items vind je ook aan de linkerkant van het dashboard.

Als je op bijvoorbeeld ‘Pagina’ à ‘Nieuwe Pagina’ klikt, krijg je een scherm voor je. Een scherm dat in de basis op Word lijkt. Je kan hier simpel jouw tekst in typen en de tekst ook opmaken, bijvoorbeeld door bepaalde woorden dikgedrukt te maken.

 

Plugins

 

De levensader van elke WordPress website bestaat uit meerdere componenten. Daarbij hebben we het over het hierboven beschreven thema en de content. Een ander belangrijk component zijn de plugins.

Je kan een plugin zien als een uitbreiding op je WordPress website. Zo kan je met een plugin een contactformulier creëren of Google Analytics installeren.

Aan de linkerkant van het dashboard zie je het menu-item ‘Plugins’. Als je daarop klikt, krijg je toegang tot alle WordPress plugins van de wereld. Je kunt deze plugins vervolgens makkelijk downloaden en installeren. Nadien krijg je aan de linkerkant van het dashboard een nieuw menu-item te zien. Dankzij dat nieuwe menu-item kan je met de plugin aan de slag.

Je kunt een plugin zien als een extra functie die je aan je WordPress website toe gaat voegen. Met een plugin ben je dan ook bijzonder flexibel.

Al met al kunnen we concluderen dat WordPress niet al te ingewikkeld is. Het is een kwestie van het installeren van een thema, het plaatsen van content en eventueel het uitbreiden van je website met behulp van plugins. We willen je hierbij één belangrijke tip meegeven: ga experimenteren. Daarmee leer je simpelweg het beste/snelste om WordPress onder de knie te krijgen.

 

 

direct uitproberen

 

Share This