Marketing funnel 2Een marketing funnel is eigenlijk niets anders dan een denkbeeldige trechter op een website of webshop. In dit blog volgt de uitleg. Deze trechter “ leidt mensen op” van bezoekers naar converteerders. Potentiële bezoekers doorlopen een proces en worden bewerkt. Dit duurt totdat er een conversie plaatsvindt en zij onderaan de trechter eruit komen. Het is dus geen functionaliteit. Een marketing funnel is dus meer een proces/methode.

 

Er zijn meerdere soorten marketing funnels

 

Je kunt een funnel breed inzetten. Een veelgebruikte manier hiervoor is om op hoog niveau bezoekers op te leiden. Je leidt ze dan op tot tot leads die uiteindelijk een product of dienst van je afnemen.

Je specificeert hierbij in eerste instantie hoe je bezoekers naar de funnel toe leidt. Dit kan natuurlijk door gebruik te maken van social media. daarna worden deze bezoekers steeds verder gefilterd.

Dit gebeurt door middel van verschillende op elkaar logisch volgende stappen in het proces. Nu weet je wat een funnel is. Nu is het begrijpelijk dat je jezelf het volgende afvragen:

 • Hoe belangrijk is een funnel?
 • Op welke manier krijg ik inzicht in mijn marketing funnel?
 • Hoe verbeter ik mijn  marketing funnel?

 

Hoe belangrijk is het om een  marketing funnel te hebben?

 

Indien je een online business wilt starten is een funnel van cruciaal belang. Of je nu een webshop hebt. Een online dienst die je verkoopt of cursussen. Het maakt eigenlijk niet uit. In alle gevallen is het belangrijk om een funnel te hebben.

Veel ondernemers maken nog steeds een fout. Ze zijn echt altijd online aanwezig. Maar het is een feit dat niemand automatisch bij jouw website of webshop uit zal komen. Je zult hiervoor een funnel in moeten richten.

Indien je een online al een platform hebt maar je het gevoel hebt dat het beter kan of dat er niks gebeurt dan is het belangrijk om je funnel te optimaliseren. Hiervoor moet je eerst inzicht krijgen in je funnel.

 

Hoe krijg ik zelf inzicht in mijn marketing funnel?

 

Deze vraag kun je alleen beantwoorden en is alleen van nut als je weet wat je funnel is. Indien je hier twijfels over hebt of hulp nodig? Dan is het belangrijk om eventueel professionele hulp in te schakelen.

Mocht je het toch willen proberen? Dan is het antwoord heel simpel: “ data”. Data is de sleutel. Alles kan tegenwoordig geanalyseerd worden. Onderzoeken is tegenwoordig mogelijk en alles kan tot in de puntjes worden uitgewerkt.

Het is natuurlijk nu wel belangrijk dat je dit toepast. Met web analytics en marketing dashboards kun je alleen inzicht krijgen in de noodzakelijke date. Je kunt dit onderzoek door iemand laten doen of zelf.

Het is belangrijk dat je goed inzicht krijgt hoeveel bezoekers er komen en gaan. Alleen op deze manier kun je jouw funnel optimaliseren. Uiteindelijk zal dit alleen maar gunstig voor je uitpakken en leiden tot meer sales of leads.

Het is erg belangrijk dat je ontdekt of een funnel af genoeg en de juiste bezoekers ontvangt. Het is belangrijk dat je kijkt of dat de eerste stap is en of je op die manier de juiste bezoekers trekt. Je wilt natuurlijk de juiste bezoekers naar je online platform trekken. Het bepalen hiervan is niet makkelijk. Dit kan alleen door de date inzichtelijk te krijgen en te maken. Alleen dan kun je het juist doen.

 

Hoe verbeter ik mijn funnel?

 

Je wilt natuurlijk weten hoe je jouw funnel verbeterd. Het is belangrijk dat je goed weet wat je doet. Je kunt een funnel in delen in diverse fasen. Je kunt hiervoor diverse afbeeldingen raadplegen op Google. Daar kun je precies zien op een afbeelding in welke diverse fasen een funnel in te delen is.

Indien je weet in welke fase het probleem zit, is het belangrijk om daarna de juiste dienst te bepalen binnen een gespecificeerde online strategie.

We geven hieronder voor de eerste drie fasen een aantal nuttige diensten weer. Er is wel een kanttekening bij. De kanttekening is namelijk dat veel diensten van nut kunnen zijn in alle fasen. Een voorbeeld hiervan is zoekmachine optimalisatie. Omdat we niet alle diensten overal willen en kunnen plaatsen wordt er een onderscheid gemaakt in prioriteit. Hoe belangrijk is een dienst in een fase?

Voorbeeld hiervan is:

 • Awareness (verzamel bezoekers)
 • Consideration (verzamel leads)
 • Decision (verhoog verkopen)
 • Retention (meer verkopen aan bestaande klanten)
 • Loyalty (creëer een ambassadeur)

 

marketing funnel 3

 

Awareness fase

 

In de volgende fase spreken wij over de awareness fase. In deze fase is het belangrijk om zoveel mogelijk de juiste bezoekers te verzamelen. Monkey Bridge doet dit aan de hand van een Inbound marketing strategie. Deze strategie wordt vervolgens met allerlei diensten gevuld. De diensten waar je aan kunt denken zijn:

 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Adverteren in Google (SEA)
 • Facebook adverteren en alle andere vormen van social media adverteren

 

Consideration fase

 

In deze fase zet je de bezoekers om in leads. Je zorgt er eventueel ook voor dat bezoekers jouw bedrijf vertrouwen. Ook zorg je ervoor dat ze de informatie krijgen die zij nodig hebben om hun aankoop bij jou te rechtvaardigen. Dit is een erg belangrijke fase. In deze fase zet je de bezoekers om in leads.

 • Leadgeneratie
 • Email marketing
 • Marketing automation
 • Conversie optimalisatie
 • A/b testen

Decision fase

 

In de decision fase haal je nieuwe bezoekers met een concrete koopintentie naar je website of zet de leads om tot klanten. Dit is de fase waarin de sales van nieuwe klanten gerealiseerd wordt.

 • Feed marketing
 • Email marketing
 • Marketing automation
 • Gepersonaliseerde content
 • A/b testen

 

Wil jij gebruik maken van bewezen marketing funnels maar weet je niet hoe je er zelf een moet opzetten? Via de onderstaande link leer je alles over marketing funnels en hoe je ze kunt gebruiken.

Er wordt gebruik gemaakt van alleen bewezen methodes inde master marketeer. Ik zou zeggen probeer het gewoon en je zal versteld staan van de resultaten.

 

Master Marketeer

 

 

 

Share This