Online marketing plan in stappen die je begrijpt 3Bij een online marketing strategie hoort natuurlijk een online marketing plan. Zonder een plan weet je namelijk niet wat je aan het doen bent. In dit blogbericht gaan we je laten zien hoe je makkelijk zo een plan op zet.

 

 

Online marketing plan in stappen

 

Als de meeste mensen over een online marketing plan nadenken hebben ze er al bijna geen zin meer in voordat ze zijn begonnen. Het is dan of te moeilijk, of het kost te veel tijd. Toch kan je in relatief weinig stappen een mooi marketing plan opzetten.

 

Stap 1: De huidige situatie

 

Natuurlijk moet je voordat je een plan gaat maken wel eerst op de hoogte zijn van hoe het nu gaat. Als je dit weet kun je vanuit dat punt verder gaan kijken. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wat doe je nu al aan online marketing?
  • Ben je al online zichtbaar?
  • Komt er veel online omzet binnen?
  • Hoe veel geld geef je maandelijks uit aan online marketing?

 

Stap 2: Toekomstvisie

 

Nu je weet wat je huidige situatie is en dit aan je online marketing plan hebt toegevoegd, wil je natuurlijk ook weten waar je naartoe wilt. Als je weet waar je naartoe wilt kun je daar een plan voor gaan maken.

Vaak wordt online marketing ingezet voor het direct verhogen van de omzet. Maar je kunt online marketing natuurlijk ook inzetten om je naamsbekendheid te vergroten.  Het is dus belangrijk dat jij voor jezelf bepaalt waar je wil staan over 3, 5 en 10 jaar. En hoe je Online marketing daarvoor wil inzetten.

Als vervolgens duidelijk is waar je naartoe wilt kun je je doelen gaan opstellen.

 

Stap 3: Doelen opstellen

 

Bij een online marketing plan horen natuurlijk ook doelen. Als je aan de slag gaat met doelen is het wel belangrijk dat ze ook realistisch zijn. Je kunt voor jezelf wel als doel stellen om binnen een jaar 200.000 klanten via je website te krijgen, maar dat is natuurlijk niet realistisch.

De beste manier om goede doelen te stellen is om te werken met de SMART- Methode.

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden.

Als je duidelijke en meetbare doelen hebt gesteld is het tijd om ze te gaan behalen.

 

Stap 4: Het Online marketing plan schrijven

 

Nu je weet waar je nu staat, wat je wil bereiken en wat je ervoor moet doen is het tijd om alles nog eens goed op papier te zetten.

Zet alle doelen die je wil gaan behalen op papier en zet erachter welke acties je daarvoor moet toepassen. Vervolgens schrijf je daarnaast weer wat het gaat kosten en hoe veel tijd je eraan kwijt bent.

Doe dit vervolgens bij alle doelen voor 3 jaar, 5 jaar, en 10 jaar. Als je je Actiepunten op papier hebt gezet is het tijd voor de laatste stap.

 

Stap 5: Je klanten bepalen

 

Nu je precies weet wat je moet doen en hoe je daar komt, is het belangrijk dat je weet aan wie je wilt verkopen. Wanneer je namelijk je doelgroep duidelijk hebt, wordt het automatisch veel makkelijker om je actiepunten. uit te voeren.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of jij je wil gaan richten op andere bedrijven of op consumenten. Vaak zie je dat vooral beginnende bedrijven zich op alles en iedereen richten.

Als je wil groeien met je website (bedrijf), is het belangrijk dat je focus krijgt. Je moet er voor zorgen dat jij een klein percentage van de markt benaderd en hier dan vervolgens helemaal voor gaat.

 

Online marketing plan in stappen die je bergijpt 1

 

 

Online marketing tips

 

Nu je weet hoe je het moet aanpakken met je online marketing, wil ik je nog een paar tips geven. Er zijn namelijk een aantal dingen heel belangrijk die je niet mag vergeten.

 

SEO en SEA

 

Een van de belangrijkste online marketing middelen van deze tijd. Als je aan de slag gaat met de vindbaarheid van je website, is het vooral belangrijk dat je deze twee vormen van online marketing goed leert toepassen.

SEO (Search Engine Optimization) zorgt ervoor dat je op lange termijn meer bezoekers krijgt vanuit Google naar je website.

SEA (Search Engine Advertising) Zorgt ervoor dat je direct bezoekers naar je website krijgt, door te adverteren via Google.

Als je geen jaar wil wachten voordat je een beetje goede posities krijgt in de zoekmachines kan het dus interessant zijn om te gaan adverteren. Hierdoor krijg je dan direct wat bezoekers naar je website. Wel is hoe veel bezoekers er ongeveer naar je website komen afhankelijk van hoe veel je betaalt.

 

Social media marketing

 

Social media marketing is echt de moeite waard om uit te zoeken. Vooral in het begin is het mogelijk om via Social media veel meer bezoekers naar je website te krijgen dan via Google.

Het voordeel van social media is namelijk dat andere mensen je berichten ook kunnen delen en liken. Hoe meer je bericht gedeeld wordt voor hoe meer mensen het bericht zichtbaar is.

Social media wordt nog vaak onderschat in de online marketing wereld, en wordt vaak gezien als iets voor erbij. Toch kan social media marketing, als je het goed aan pakt heel veel extra voor je doen.

 

Email marketing

 

Een andere marketing tool die nog door heel veel marketeers wordt gebruikt is email marketing. Email marketing is het meest onderschat van alle marketing activiteiten.

Email marketing zorgt namelijk voor een directe binding met je klant. Zodra je de email adressen mag bewaren van klanten, betekent dat ook direct dat ze geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt. Dat betekent ook dat er genoeg vertrouwen is.

Hierdoor is direct al een grote drempel verwijderd voor het overgaan tot aankoop van jouw producten. Laat Email marketing dus niet links liggen en ga er direct mee aan de slag.

 

Alles leren over online marketing?

 

Er is veel dat je kan leren over online marketing, maar als je dat niet in de juiste volgorde doet, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom is het een goed idee om  online marketing te leren via een online stappenplan waarin je stap voor stap leert hoe jij een online marketing strategie voert.

Door de juiste technieken te leren en de juiste tools te gebruiken, kun je veel meer bereiken met online marketing dan wanneer je dit niet doet. Lees hier meer over online marketing.

 

Share This