Wat is een affiliate netwerk precies?

Kan jij jezelf een trotse affiliate marketeer noemen? In dat geval weet je ongetwijfeld wat een affiliate netwerk is. Maar, we kunnen ons ook goed voorstellen dat je níet exact weet wat affiliate marketing is. Daarbij behorend is het ook goed mogelijk dat je niet exact weet wat andere affiliate termen exact inhouden. In dit artikel zoomen we in op de vraag ‘Wat is een affiliate netwerk precies?’.

Door antwoord op deze vraag te geven, hopen we jou warm te maken voor affiliate marketing. Deze vorm van marketing is redelijk nieuw én is bijzonder populair. Steeds meer digitale ondernemers richten hun pijlen op het oprichten van affiliate websites. Maar, voordat dat mogelijk is, moet je je wel aansluiten bij een affiliate netwerk. Daarover lees je meer hieronder!

Hoe werkt affiliate marketing exact?

Voordat we uit kunnen leggen wat een affiliate netwerk is, moeten we eerst kijken naar wat affiliate marketing is. Op Wikipedia wordt affiliate marketing als volgt omschreven: ‘Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die affiliate heeft aangeleverd. Dit gaat doordat affiliates de advertenties van adverteerders op hun website kunnen plaatsen’.

Kortom: het draait bij affiliate marketing om meerdere partijen. Allereerst heb je de adverteerders. Zij proberen hun merk/product/dienst bij het juiste publiek onder de aandacht te krijgen. Dat kunnen zij doen door hun advertenties op andere websites te laten plaatsen. Daarvoor hebben ze echter wel de hulp van eigenaren van websites nodig; de zogeheten affiliates. Zodra deze affiliates de advertenties van de adverteerders op hun website plaatsen, spreken we van affiliate marketing.

Wat is een Affiliate netwerk precies

Daarbij komen we direct uit wat een affiliate netwerk exact inhoudt. Want: hoe kunnen de adverteerders en affiliates met elkaar in contact komen? Juist! Dat gaat via een zogeheten affiliate netwerk. We kunnen een affiliate netwerk het beste omschrijven als een tussenpersoon. Een tussenpersoon die het contact tussen de affiliates en de adverteerders legt.

Daarbij heeft een affiliate netwerk een belangrijke functie op het gebied van tracking software. Zoals je wellicht weet, werkt affiliate aan de hand van bepaalde links inclusief cookies. Deze linkjes moeten perfect in orde zijn, aangezien het affiliate netwerk anders niet weet wie er recht op een commissie heeft.

Op het gebied van de commissie heeft een affiliate netwerk dan ook een belangrijke functie. Een adverteerder bepaalt wat de commissie wordt voor de affiliates. Het affiliate netwerk zorgt ervoor dat de juiste commissies aan de juiste affiliates toegekend worden. Daarbij is het uiteraard wel noodzakelijk dat er eerst een aankoop gedaan wordt door een bezoeker. Dat is uiteindelijk de hele essentie van affiliate marketing.

Aansluiten bij een netwerk

Voor zowel een adverteerder als voor een affiliate is het dus noodzakelijk om zich aan te sluiten bij een affiliate netwerk. Hierbij kan je kiezen voor een Nederlandse partij of voor een buitenlandse partij. Op dit gebied hebben wij eigenlijk maar één tip: lees de recensies op internet na en bepaal uiteindelijk op basis van je gevoel. Het is in veel gevallen de bedoeling dat je voor een lange periode met een affiliate netwerk samen gaat werken. Zorg er dan ook voor dat je een goed gevoel bij het gekozen affiliate netwerk hebt.

Bij het kiezen van een affiliate netwerk moet je daarnaast ook nog op twee zaken letten:

  • De commissie
  • De meetperiode

Bij de commissie is het belangrijk om te weten dat deze grotendeels door de adverteerder bepaalt wordt. Een adverteerder is namelijk vrij om te bepalen wat de hoogte van de commissie. Daarbij heb je als affiliate wel een belangrijk voordeel: je kunt de verschillende adverteerders met elkaar vergelijken. Op die manier kan je voor de beste keuze gaan. Oftewel: de keuze waarbij de commissie voor de affiliate het beste is.

Daarnaast moet je dus ook op de meetperiode letten. De meetperiode is de periode die bepalend is of de commissie wel of niet toegekend wordt. Als adverteerder kan je ook zelf de meetperiode bepalen. Dit draait eigenlijk om de vraag: ‘Hoe lang heeft de bezoeker de tijd om de aankoop te doen?’. Zit de bezoeker binnen deze tijd? Dan heeft de affiliate recht op de commissie. Zit de bezoeker niet binnen deze tijd? Dan heeft de affiliate dus geen recht op de commissie.

 

Wat is een affiliate network precies

Het succes van affiliate marketing

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een affiliate netwerk is. Nu weet je dus ook waar je op moet letten bij het uitkiezen van een affiliate netwerk. Daarbij zijn dus je gevoel, de commissie en de meetperiode ontzettend belangrijk. Om dit artikel af te sluiten, willen we graag nog even naar het succes van affiliate marketing kijken. Want: wat is nou de reden dat veel mensen zich op affiliate marketing richten?

Dat alles heeft te maken met de vele voordelen. Het is namelijk mogelijk om veel geld te verdienen, terwijl je zelf geen risico’s loopt. Je hebt tenslotte niks te maken met bijvoorbeeld het houden van een voorraad. Nee, je bent in feite het verlengde van de adverteerder en plukt alleen maar de vruchten van de voordelen. Hierbij is het dus wel van belang dat je veel bezoekers naar je website gaat trekken. Dat is in de basis de meest uitdagende klus voor elke affiliate marketeer. Als je veel verstand van SEO hebt, moet dat echter goed gaan komen. Onthoud daarbij wel dat je over een lange adem moet beschikken. Het is niet binnen één week voor elkaar gekregen dat de desbetreffende website hoog in Google staat.

Affiliate marketing revolutie

Wil je graag meer leren over affiliate marketing? Wil je met een vliegende start gaan beginnen met je affiliate marketing imperium? Dan kunnen wij de affiliate marketing revolutie aanraden! Schrijf je in voor deze revolutie en krijg toegang tot het beste lesmateriaal. Met deze online cursus ben je in staat om zélf prachtige affiliate websites te creëren. Volg de Affiliate marketing revolutie en geniet van de vele voordelen van affiliate marketing!

Share This