wat is online marketing 4Wil jij weten wat online marketing is? Als je hedendaags op een vacature website kijkt, zie je een grote vraag naar online marketeers. Dergelijke functies zijn pas sinds een paar jaar aan een flinke opmars bezig. Logischerwijs gaat dit gepaard met de ongekende opkomst van het internet.

Het internet is de grote verantwoordelijke voor de hedendaagse digitale maatschappij. Geen enkel bedrijf kan meer zonder internet functioneren. Ook ons sociale leven speelt zich voor een groot gedeelte op het internet, en op de sociale media, af.

De opkomst van het internet heeft dus ook voor nieuwe banen gezorgd. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de banen binnen de branche. Maar, wat is het  nou exact?

 

Veranderingen in de markt

 

Door de jaren heen hebben er grote veranderingen plaatsgevonden in de wereld van de marketing. Voordat internet niet bestond, had marketing een hele andere dimensie. Daarbij lag de focus op bijvoorbeeld de gedrukte media en op reclamespotjes op de televisie en radio. Dit alles had één doel: het bevorderen van de verkopen van een product of dienst.

Door de opkomst van het internet is dit veranderd. Vele bedrijven richten zich namelijk hedendaags op het adverteren via hele andere kanalen. Hierdoor is dan ook de term online marketing ontstaan.

Als we naar de definitie ervan kijken, zien we de volgende omschrijving: ‘Online marketing is het bereiken van marketingdoelen door de inzet van internet en gerelateerde digitale technologieën’. Zoals je kan lezen, heeft deze manier van marketing dus enkel en alleen betrekking op digitale marketingkanalen. Wat dat betreft is er een groot verschil zichtbaar ten opzichte van vroeger. Vroeger waren tenslotte de televisie, de radio en de gedrukte media de populairste marketingkanalen.

De term online marketing is overigens bijzonder breed. Het gaat hierbij niet alleen om de marketing van webshops of e-commerce. Nee, andere aspecten hierbij zijn onder andere zoekmachine optimalisatie (SEO), social media marketing en e-mailmarketing. Wat dat betreft is deze naam dus eigenlijk een verzamelnaam van verschillende soorten marketing op het internet.

 

Het doel van digitale marketing

 

Uiteraard mag het doel van (online) digitale marketing evident zijn: het bevorderen van de verkopen van een product of dienst. Maar, dat is niet het enige. Met digitale marketing kan een bedrijf namelijk ook een flinke naamsbekendheid opbouwen of om de vindbaarheid te vergroten. Uiteraard zorgt dat, op de lange termijn, alsnog voor een stijging in het aantal verkopen.

Met behulp van digitale marketing kunnen bedrijven dus meerdere kanten op. Ze kunnen allereerst voor een grotere naamsbekendheid zorgen. Via het internet kunnen ze tenslotte met een groot deel van de Nederlandse bevolking in contact komen.
Daarnaast kunnen ze aan lead generatie doen. Lead generatie is het verkrijgen van de gegevens van potentiële klanten. Hier heeft een webshop niet al te veel aan. Maar, verkoop jij zeer specifieke producten die op maat gemaakt dienen te worden? Dan kan je met behulp van digitale marketing en een contactformulier op je website ervoor zorgen dat potentiële klanten contact met jou opnemen.

Dat is dan ook een bijzonder leuk aspect aan digitale marketing. Het draait hierbij niet alleen maar om het benaderen van potentiële klanten. Nee, je kan het ook omdraaien: klanten kunnen jou gaan benaderen dankzij de online marketing.

We begonnen dit artikel met de term online marketeer. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een marketingmedewerker die met bovenstaande werkzaamheden bezig is. Een goede online marketeer moet van meerdere facetten verstand hebben. Met een goede online marketeer kan jij in ieder geval je bedrijfsprestaties naar een hoger niveau tillen.

 

Wat is online marketing 3

 

De kosten van online marketing

 

Ben jij eigenaar van een bedrijf? En ben je aan het kijken naar de manieren waarop je meer omzet kan generen? Het kan dan absoluut geen kwaad om naar de mogelijkheden van online marketing te kijken. Met online marketing kan je namelijk vele kanten op. Je kan de online marketing volledig op je eigen bedrijf afstemmen.

Een belangrijk aspect daarbij is uiteraard het kostenplaatje. Weet jij bijvoorbeeld wat een online marketeer kost? Het leuke aan online marketing is dat je hier geen marketingmedewerkers voor in dienst hoeft te nemen. Dat is uiteraard wel mogelijk, maar daarbij loop je ondernemersrisico’s. Het is bij online marketing ook prima mogelijk om een online marketing bureau in te schakelen.

Dit bureau gaat jouw bedrijf analyseren en op basis daarvan een marketing strategie opbouwen. Deze strategie is gebaseerd op de online wereld en kan je een hoop plezier opleveren.

Ook is het mogelijk om zelf aan de slag met online marketing te gaan. Hierbij heb je echter wel enige technische kennis nodig. Ook moet je weten hoe verschillende programma’s en hoe bepaalde software werkt. Het is dan ook alleen verstandig om hiermee aan de slag te gaan als je genoeg tijd en doorzettingsvermogen hebt. Online marketing is een behoorlijk specialistisch gebied en daardoor niet altijd even makkelijk.

Het is eigenlijk niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat online marketing kost. Dit is volledig afhankelijk van de vorm van online marketing waar je voor kiest. Het is dan ook aan te raden om eens op het internet naar de verschillende mogelijkheden te kijken.

 

De voordelen van online marketing

 

We sluiten dit artikel af met het benoemen van de belangrijkste voordelen van online marketing. Je weet nu tenslotte wat online marketing is. Dan is het ook fijn als je weet welke voordelen online marketing met zich mee brengt.

Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld het feit dat alles meetbaar is. Alles wat je op het internet uitvoert, kan je meten. Hierdoor weet je al snel welke online activiteiten wel en niet bijdragen aan betere bedrijfsresultaten.

Een ander pluspunt is dat je het gedrag van je potentiële klanten kan analyseren. Dit kan al makkelijk door Google Analytics op je website te installeren. Je ziet dan exact hoe lang bezoekers op je website blijven en naar welke pagina’s ze op jouw website gaan. Op basis daarvan kan je de website optimaliseren, zodat de bezoekers nóg langer op jouw website blijven.

Tot slot willen we aanstippen dat het mogelijk is om de online marketing te personaliseren. Open bijvoorbeeld Facebook maar eens op je telefoon; je ziet dan advertenties terugkomen. Deze advertenties zijn weer gebaseerd op je zoekgedrag op bijvoorbeeld Google.

Wil je nu meer weten over Online marketing kijk dan eens verder op de volgende pagina >>

 

mastermarketeer

 

Share This