website bouwen in wordpress 2Website bouwen in WordPress? De afgelopen jaren is de hoeveelheid websites exponentieel toegenomen. Dit alles heeft uiteraard te maken met het feit dat het internet steeds grootschaliger is geworden. Maar, daarmee doen we eigenlijk WordPress tekort. Het is sinds de lancering van WordPress namelijk relatief makkelijk om zélf een website te bouwen. WordPress heeft het maken van een website min of meer laagdrempelig gemaakt, waardoor veel mensen de stap hebben gewaagd.

Het gevolg hiervan is dan ook duidelijk te zien. Verschillende instanties hebben onderzoek gedaan naar de hoeveelheid WordPress websites ten opzichte van alle websites. Hieruit kwam nadrukkelijk naar voren dat ongeveer 1 op de 3 websites in WordPress gemaakt is. Dat zijn ongekend hoge cijfers en geeft des te meer het gebruiksgemak van WordPress aan.

 

Een website bouwen in WordPress

 

WordPress heeft al bijna 80% van het CMS-marktaandeel in handen. Wellicht is CMS een nietszeggende afkorting voor jou. Deze afkorting staat voor Content Management Systeem. Zoals deze benaming al doet vermoeden, heeft dit dus betrekking op het plaatsen van content op een website. Eén van de voordelen van WordPress is dat dit erg makkelijk gaat, maar daarover later meer.

 

Hoe moet je een website bouwen in WordPress?

 

Wil je zelf ook een website beginnen? Moet dit een informatieve website gaan? Of moet het een blog over je eigen leven gaan worden? In nagenoeg alle gevallen komt een WordPress website prima uit. Het eerste wat je moet doen, is na te denken over een domeinnaam. Een domeinnaam is datgene wat bezoekers in hun adresbalk intypen. Om je een voorbeeld te geven; de domeinnaam van onlinemarketingmagneet is https://online-marketing-magneet.builderallwppro.com. Een dergelijke domeinnaam die jij ook te vinden voor je website.

Maar, let op: door de jaren heen zijn al vele domeinnamen bezet geraakt. Het is dan ook taak om een originele domeinnaam te bedenken. Een dergelijke domeinnaam kan je bij verschillende providers in Nederland bestellen. Voorbeelden hiervan zijn Neostrada, Vimexx en Versio.

Als je eenmaal een domeinnaam hebt, moet je deze gaan koppelen als een hosting. Een hosting is in feite een kleine plek op één van de servers van de providers. Hiermee zorg je ervoor dat je website online komt en online blijft. Het is mogelijk om in het klantenpaneel van één van deze providers de domeinnaam aan de webhosting te koppelen.

In het klantenpaneel kan je vervolgens ook direct een WordPress installatie op het desbetreffende domein installeren. Vervolgens kan je aan de slag met het installeren en instellen van WordPress.

 

website bouwen in wordpress 3

 

Installeren van WordPress

 

Het installeren van WordPress is behoorlijk makkelijk. Je selecteert enkele gegevens en vult vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord in. Nadien kan je op je domeinnaam met dit gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Heb je dat gedaan? Dan kom je in het dashboard van WordPress tegen; hier gebeurt écht alles.

 

Het dashboard

 

Het dashboard van WordPress is door de jaren heen geoptimaliseerd. Hierdoor zie je alle belangrijke dingen direct terug komen in het dashboard. Allereerst wijzen we je naar de linkerkant; daarin zie je alle menu-items terug komen. Met behulp van het menu-item ‘Berichten’ kan je bijvoorbeeld een nieuw blogbericht schrijven en publiceren. Maar, zo ver is het nog niet. Nee, je moet eerst een thema installeren.

 

Thema

 

Je kunt een thema vergelijken met de lay-out van een website. In feite is datgene wat je op een WordPress website ziet, gebaseerd op een thema. Klik hiervoor op het menu-item ‘Weergave’ en vervolgens ‘Thema’. Je kunt daar vervolgens bladeren door een ontelbare hoeveelheid van thema’s. Sommige thema’s zijn gratis en sommige thema’s kosten geld; aan jou de keus of je hier geld in wil investeren.

Bij het uitzoeken van de thema’s kan je op ‘demo’ klikken. Je krijgt dan direct een demo van het desbetreffende thema te zien, waardoor je direct een duidelijke indruk krijgt. Mocht je eenmaal het gewenste thema gevonden hebben, kan je deze makkelijk installeren. Je hoeft hiervoor alleen maar op de knop ‘installeren’ te drukken.

 

Pagina’s en berichten

 

Als je thema eenmaal staat, heb je al een eerste lay-out van je website. Het is echter wel zaak dat je (waardevolle) content op je website gaat plaatsen. Dit kan met behulp van een bericht of met behulp van een pagina. Beide varianten lijken op elkaar, maar verschillen op detailniveau.

Als je een bericht of pagina wilt plaatsen, heb je de beschikking over een zogeheten editor. Dit is in feite te vergelijken met het programma Word. Je typt namelijk de tekst, je kunt bepaalde woorden vetgedrukt maken, je kunt opsommingen maken en je kunt afbeeldingen toevoegen. Als de pagina helemaal naar je wens is, klik je aan de rechterkant op ‘publiceren’. Je eerste gepubliceerde pagina is dan een feit!

 

website bouwen in wordpress 4

 

Instellingen

 

Het is daarnaast ook zaak om bepaalde instellingen in te stellen binnen WordPress. Dit geldt onder andere voor de menu-items. Wil je een menu aan de bovenkant van je pagina hebben? Zo ja, welke menu-items moeten daar in komen te staan? Dit kan je allemaal aanpassen onder het menu-item ‘Weergave’ en vervolgens ‘Menu’s’.

 

Plugins

 

Met plugins kan je nog een extra dimensie aan je website geven. In feite kan je een plugin zien als een uitbreiding van je huidige website. Wil je een nieuwe plugin downloaden? Klik dan links op het menu-item ‘Plugin’ en zoek direct naar de gewenste plugin. Na het installeren hiervan kan je gebruik maken van de nieuwe plugin. Het is daarbij wel aan te raden om de instellingen van de plugin even na te kijken en naar jouw wens in te stellen.

 

Slotwoord Website bouwen in WordPress

 

Het mag duidelijk zijn dat we een boek kunnen schrijven over WordPress en hoe je een website moet bouwen. Helaas moeten we ons beperken, maar we hebben hierbij wel één wijze raad: ga experimenteren. Blijf gewoon dingen uitproberen totdat je het gewenste effect hebt verkregen. Al oefenende leert men en dat is zeker ook het geval bij WordPress. Als je WordPress vaker en vaker gaat gebruiken, ga je dit CMS beter begrijpen. Vervolgens ga je in zien hoe makkelijk en hoe gebruiksvriendelijk dit systeem is. We wensen je alvast veel succes (en plezier) met het bouwen van je website in WordPress.

 

Share This