wordpress 5.0WordPress 5.0 is de nieuwste versie van WordPress die dit jaar is uitgekomen. We zijn allen natuurlijk echt benieuwd. Wat voor een nieuwe mogelijkheden komen er? Gaat er veel veranderen? Hoe gaat de backend omgeving eruit zien? De nieuwe WordPress is in december uitgekomen. Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van de oude versie. We vertellen je er alles over in onderstaand artikel.

 

Wat is er veranderd?

 

Het werd tijd dat WordPress werd veranderd want de oude WordPress-editor was als sterk verouderd. Er werd nog uitgegaan van een grote bladzijde. Het lijkt altijd net alsof je een Word-document bewerkt. De nieuwste versie van WordPress werkt anders. Je werkt bij deze vernieuwde versie met een zogenoemde block-based content editor en je hebt dan een omgeving die uit losse elementen bestaat. Je hebt dan letterlijk allerlei losse blokken met: tekst, video’s, afbeeldingen of een Google-maps kaart. Het grote voordeel van dit zogenoemde block-based editing is dat je meer overzicht hebt en dat je de blokken heel makkelijk onderling kunt verschuiven en zo kunt wisselen. Je kunt ook heel makkelijk een block verwijderen.

 

wordpresss 5.0

 

Wanneer vindt de update plaats van de nieuwe versie?

 

WordPress 5.0 is in december op de markt gekomen en vlak daarna volgde ook al direct de 5.1 update. Met de nieuwe 5.1 update is de nieuwe versie van WordPress helemaal af.

 

Overstappen naar WordPress 5.0

 

Alle huidige WordPress-websites die er nu op de markt zijn worden automatisch ge update naar WordPress 5.0. Indien je editor ziet dat je thema of plugins nog niet aangepast zijn naar Gutenberg (de nieuwe editor) wordt de oude nog gewoon gebruikt. Het is slim om in de gaten te houden wat je hostingprovider doet en te checken of er geen content van je verloren gaat als je upgrade naar WordPress 5.0.

Het zal een grote uitdaging zijn bij het omzetten van de website omdat je gaat werken met blokken. Het Gutenberg is vooral interessant voor nieuw te ontwikkelen platformen. Je hoeft waarschijnlijk nog niet meteen je website up te daten. Dit vooral omdat dat bij bestaande websites niet meteen hoeven over gezet hoeven te worden en de huidige editor die WordPress gebruikt nog lang compatibel is.

 

De classic editor behouden

 

Je kunt als je na het updaten niet tevreden bent over de nieuwe editor de classic-editor nog behouden. Je hoeft de nieuwe editor Gutenberg genaamd dan nog niet meteen te gebruiken. Logisch natuurlijk want het zal erg wennen zijn.  Je kunt deze oude plugin voor de classic editor op de volgende manier dingen: WordPress-dashboard, dan ga je naar Plug-ins, nieuwe toevoegen, classic editor. Je kunt hem natuurlijk ook via de downloadpagina downloaden en dan handmatig installeren. Toch is het maar net wat je zelf fijn vindt. In ieder geval is het prettig dat je het nog kunt gebruiken omdat je wellicht Gutenberg niet fijn vindt.

Het is jammer dat de nieuwe versie ook niet als plugin is opgesteld, dit omdat het nog best moeilijk is om eraan te wennen. Ook is er echt veel verschil. Toch als je even oefent zal je het wel snel doorhebben. Daarom is het fijn dat je de oude editor nog kunt downloaden. Dit maakt alles er natuurlijk veel makkelijker op er zorgt ervoor dat alles echt heel gemakkelijk te editen is. Alles met natuurlijk een eigen keus zijn. Toch zal je op den duur wel geen plugin meer hebben. Voor de overgang is het echter wel heel fijn om het te gebruiken.

 

Voordelen van de nieuwe editor

 

  • Alles is erg overzichtelijk. Je kunt alles makkelijk onderling van positie wisselen. Ook is verwijdering van alles indien nodig in orde. Je kunt natuurlijk ook iets per stuk verwijderen.
  • Verder kun je samengestelde blokken maken met meerdere typen content. Bijvoorbeeld kun je een blok met een titel, een blok met een foto en een button samenstellen.
  • Er zijn meer geavanceerde elementen dan bij de huidige editor. Je kunt zo meer efficiënte elementen op maat maken.
  • Je bent minder afhankelijk van een derde partij. Je kunt ook makkelijk elke verbetering doorgeven.

 

Wat zijn de nadelen?

 

  • Alles is nu nog wat onoverzichtelijk. Je kunt daardoor nog beter met de oudere versie werken. Je kunt nog niet makkelijk alles aan klanten op maat aanbieden.
  • Het aanmaken van blokken is in Gutenberg nog erg veel gedoe en werkt heel anders dan wat  we tot nu toe gewend zijn. Gelukkig komt de community met mooie oplossingen om gemakkelijker blokken aan te kunnen maken.
  • Vrijwel alle plugins zul je moeten omzetten naar Gutenberg. Dit is nogal een karwei. Zeker als je met veel plugins werkt.

 

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

 

De verwachtingen zijn dat de nieuwe editor veel verwarring teweeg zal brengen bij de gebruikers van WordPress. Het is immers een editor die niet compatibel is met de huidige versies van bestaande oplossing. De keuze lijkt niet echt vrijwilliger. Indien het als plugin was uitgebracht was het makkelijker geweest en meer compatibel met oudere versies. Het zou minder problemen hebben opgeleverd.  Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent en dat je snel weet hoe alles werkt.

Houdt ook je personeel op de hoogte en verdiep jezelf er goed in. Het zal natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je niet weet wat je moet doen. Het is natuurlijk niet fijn als het niet goed gaat.

 

Advies

 

Om goed advies te geven krijg je het volgende advies: Kijk of de versie volledig stabiel is en installeer dan WordPress 5.0. Toch wees er niet te snel mee kijk even wanneer de versie volledig stabiel is. Probeer het niet uit op een live website. Zet echt een aparte testwebsite op. Je kunt dan experimenteren met de nieuwe editor. Daarna zou ik pas de nieuwe editor updaten op je live website. Kijk toch even goed wat je doet en voor dat je update. Check ook even of alle nieuwe templates erop werken voordat je aan de slag gaat. Je wilt toch niet dat het echt niet werkt. Je kunt meestal ook beter even wachten voordat je meteen alles overzet.

 

 

 

 

Share This