wordpress handleidingOp zoek naar een WordPress handleiding? De toepassingen en mogelijkheden zijn door het internet flink toegenomen. Hierdoor zijn er volledig nieuwe markten ontstaan en hebben bedrijven veel meer afzetmogelijkheden. Daarnaast biedt het voor particulieren ook nieuwe mogelijkheden. Sommige particulieren hebben namelijk een hobby website opgezet, waarmee zij uiteindelijk (veel) geld hebben verdiend. Door de ontwikkelingen in de afgelopen jaren is de drempel om een website te bouwen volledig weggenomen.

Dit is voor een groot gedeelte aan WordPress te danken. WordPress heeft de online wereld behoorlijk doen veranderen. Het is nu voor een ieder mogelijk om een eigen website te starten. Het is daarbij niet noodzakelijk om bepaalde technische kennis te hebben. Nee, WordPress is laagdrempelig, gemakkelijk en efficiënt. Wat wens je nog meer?

In dit artikel nemen wij je middels een korte handleiding mee in de wondere wereld van WordPress. Hierbij gaan we er van uit dat je reeds een domeinnaam hebt en WordPress op je server geïnstalleerd hebt. Vervolgens is het zaak om je website vorm te gaan geven.

 

De Vormgeving in de wordpress handleiding

 

Voor de vormgeving van een WordPress website is er een ideale mogelijkheid: de thema’s. Een thema is een design dat door designbureau ’s gemaakt zijn. Jij kunt een dergelijk thema downloaden en vervolgens op je WordPress website installeren. Je hebt dan direct de gewenste lay-out tot je beschikking. Hierdoor is het niet langer nodig om met HTML code en dergelijke te gaan werken.

Nee, voor de vormgeving van je WordPress website hoef je alleen nog maar een gewenst thema uit te zoeken. Let er daarbij wel op dat sommige thema’s gratis zijn en sommige thema’s een prijskaartje hebben. Meestal hebben de gratis thema’s ietwat beperkte mogelijkheden met betrekking tot de instellingen en indeling. Indien je geen beperkingen wenst te hebben, is de aanschaf van een betaald thema aan te raden. Dankzij dit thema heb je zelf weinig tot geen omkijken meer naar de uitstraling van je WordPress website.

Door de jaren heen zijn er ongelooflijk veel thema’s op het wereldwijde web gepubliceerd. Hierdoor heb jij voldoende keus. Neem dus even de tijd om de verschillende thema’s te bekijken en verschillende demo’s raad te plegen. Op die manier kom je uiteindelijk tot de juiste keuze.

 

wordpress handleiding

 

Content

 

Uiteraard speelt de content een ontzettende grote rol bij elke website. Dat geldt ook zeker voor een website die in WordPress gemaakt is. Het oorspronkelijke doel van WordPress was namelijk om mensen de mogelijkheid hebben om te gaan bloggen. In feite konden we WordPress, in de beginjaren, zien als de vervanger van een dagboek. Het was een mogelijkheid voor bloggers om hun gedachten/gebeurtenissen op te schrijven en op het internet te plaatsen.

Door de jaren heen zijn de toepassingen van WordPress veel breder geworden. Onder aan de streep is het echter nog steeds zo dat elke website waardevolle content nodig heeft. Het toevoegen van content in WordPress is niet al te moeilijk. Binnen het dashboard van WordPress heb je de keus uit ‘Pagina’s’ of ‘Berichten’. Een pagina is een echte pagina, terwijl je met een bericht een blogbericht kunt schrijven.

Het toevoegen van de content is vervolgens simpel. Druk maar eens op ‘Pagina’ en vervolgens op ‘Nieuwe pagina’. Je krijgt dan een editor te zien, waarin je de tekst direct kunt typen. Je hebt tevens meerdere opmaakmogelijkheden direct tot je beschikking, waaronder het vetgedrukt maken van woorden of uitlijning van woorden.

Het is daarnaast ook mogelijk om foto’s aan je pagina toe te voegen, om quotes aan je pagina toe te voegen en om bijvoorbeeld een opsomming op je pagina te plaatsen. We kunnen de WordPress editor in grote lijnen vergelijken met het Microsoft Office programma Word.

Heb je de gewenste content op een pagina geplaatst? Kies dan rechts voor ‘Publiceren’. Je pagina staat vervolgens direct online! Hoe makkelijk is dat?

 

Menu

 

Uiteraard speelt bij een WordPress website het menu een grote rol. Het menu is tenslotte de mogelijkheid om te navigeren tussen verschillende pagina’s. Om het menu in te stellen, kan je klikken op ‘Weergave’ en ‘Menu’s’. Je kunt daarbij meerdere menu’s aanmaken en per menu de gewenste pagina’s aanvinken.

Tip: het is mogelijk om meerdere menu’s op je website te plaatsen. Plaats bijvoorbeeld in de header en in de footer van je website een menu. Daarom wordt het voor je bezoeker nog makkelijker om de gewenste pagina’s op je website te bekijken.

 

Widgets

 

Widgets zijn een belangrijk onderdeel van een WordPress website. Het is namelijk een laagdrempelige en makkelijke manier om nieuwe functionaliteiten aan je website toe te voegen. Als je op ‘Weergave’ en vervolgens op ‘Widgets’ klikt, zie je alle mogelijke widgets naar voren komen. Hieronder vallen onder andere tekst, galerij, video, navigatiemenu, zoekbalk, eigen HTML code en een afbeelding.

We kunnen hierbij alle mogelijkheden uitgebreid gaan toelichten, maar je kunt veel beter zelf gaan experimenteren. Voeg wat widgets toe en bekijk het resultaat. Hiermee leer je niet alleen hoe de widgets werken. Nee, je kunt ook nog eens inspiratie op doen, zodat je jouw website nóg mooier en beter kunt maken.

 

Plug-ins

 

Tot slot willen we de plugins nog benoemen in deze (korte) WordPress handleiding. De plugins zijn namelijk ook mogelijkheden om de functionaliteiten op je website uit te breiden. Heb je bijvoorbeeld interesse om een contactformulier op je website te plaatsen? Geen probleem. Download ‘Contact form 7’, installeer dit en je bent klaar. Deze plugin maakt namelijk direct een contactformulier voor je. Jij hoeft alleen nog maar te bepalen wat de inhoud van het contactformulier wordt. Vervolgens kan je met behulp van een shortcode het contactformulier op de gewenste pagina tonen.

 

wordpress handleiding

 

WordPress handleiding slotwoord

 

We hebben deze handleiding omtrent WordPress kort moeten houden. We hebben daarom de, in onze ogen, belangrijkste elementen besproken. WordPress is in de werkelijkheid nog vele malen uitgebreider. Je kunt werkelijk waar alle kanten op met WordPress. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat tegenwoordig een groot deel van de websites op WordPress draait. WordPress heeft zijn prominente positie binnen de internetwereld absoluut verdiend.

Mocht je ideeën hebben over een eigen te starten website, kunnen wij je één ding aanraden. Installeer WordPress en ga simpelweg experimenteren. Probeer alle mogelijkheden uit en kom uiteindelijk tot het gewenste resultaat. Heb je iets gedaan waar je niet zo tevreden over bent? Geen probleem, in WordPress kan je dat zo weer herstellen. Het gebruiksgemak staat bij WordPress voorop; het is dan ook één van de beste Content Management Systemen anno 2019.

 

Share This