Wordpress installerenWordPress installeren? WordPress is een veelgebruikt CMS-systeem om websites mee te bouwen. Indien je WordPress wilt installeren kun je dit op meerdere manieren doen. Zo kun je WordPress op lokaal op je computer of laptop installeren, of je kunt website via de hosting server installeren. In dit artikel bespreken we hoe je WordPress kunt installeren.

 

 

 

Wat is WordPress?

 

Voordat we verder ingaan op de vraag: “ Hoe kun je WordPress installeren?” Gaan we eerst wat verder in op WordPress zelf. Het is namelijk van belang dat je weet wat WordPress is voordat je het gaat installeren.

WordPress is van oorsprong weblog software. Tegenwoordig is WordPress echter een zeer populair software programma en wordt het ook gebruikt om gewone websites te maken. WordPress is vrij verkrijgbaar en valt onder de voorwaarden van de GNU General Public License.

Onder deze voorwaarden mag het ook worden gepubliceerd. Matthew Mullenweg is de vader van dit systeem, maar het wordt door een grotere groep ontwikkelaars  ondersteund. Het is het meest gebruikte content management systeem op de wereld.

PHK is een van de meest gebruikte programmeertalen binnen WordPress, daarnaast wordt alle content opgeslagen in een MySQL-database.

Je kunt per WordPress-installatie een website beheren. Indien je meerdere sites wilt beheren is er WordPress Multi site beschikbaar. Het mooie aan WordPress is dat je op zeer eenvoudige wijze een website kunt bouwen.

wordpress instaleren

WordPress installeren lokaal

 

Indien je WordPress lokaal op je eigen laptop of computer  wilt installeren heb je een MySQL-database nodig. WordPress slaat in deze database alle gegevens op. Hier vallen alle instellingen, plugins, thema’s, content en gebruikers onder. Het is erg belangrijk om zo’n database op je computer te installeren, dit is namelijk de basis voor je WordPress installatie.

Je installeert WordPress door middel van de volgende stappen:

   1. Eerst installeer je MAMP. Dit is een lokale service, die ervoor zorgt dat je de website kunt laden.
   2. Nadat je MAMP hebt geïnstalleerd maak je een database aan.
   3. Start MAMP op, ga naar phpmyadmin/database, vul een naam in en klik op “ create” (kies utf-general-ci).
  1. Daarna maak je een folder voor je website aan.
  2. Open de folder MAMP/htdocs, en maak een folder aan, bijvoorbeeld “mijnwebsite”.
  3. Installeer je CMS in dit geval WordPress en de rest wijst zich vanzelf.

 

 

 

 

WordPress installeren via hostingserver

 

We hebben je al uitgelegd hoe je WordPress lokaal op je eigen laptop of computer kunt installeren. In deze alinea bespreken we hoe je WordPress via een hostingserver kunt installeren.

 

Wat is een hostingserver?

 

Voordat we verder ingaan op hoe je WordPress via een hostingserver kunt installeren is het wel handig dat je weet wat een hostingserver is. Een hostingserver is eigenlijk een hele grote computer die jou een plekje geeft op het internet, en ervoor zorgt dat jouw website in de lucht komt.

Een website bestaat namelijk uit diverse bestanden zoals, afbeeldingen, scripts en documenten. Deze worden allemaal opgeslagen op een grote computer die verbonden is met het internet. Dit noemen we een hostingserver.

Deze ruimte wordt aangeboden door een zogenoemd hostingbedrijf. Je kunt hier een plekje kopen voor een relatief laag bedrag per maand. Daarna kun je jouw website heel makkelijk via hun online krijgen.

 

Zo kun je via een hosting server  WordPress installeren

 

Je kunt ervoor kiezen om WordPress handmatig via de hosting server te installeren. Echter is dit niet nodig, want tegenwoordig biedt elke hosting provider de mogelijkheid om WordPress in een klik op hun hosting server te installeren.

Voordat je WordPress gaat installeren is het natuurlijk wel belangrijk dat je een hosting provider hebt. Deze kun je heel makkelijk online vinden. Het is wel belangrijk dat je weet wat je wilt.

Wil je een grote website? Heb je veel ruimte nodig? Hoeveel mag het kosten? Dit zijn allerlei vragen die je eerst voor jezelf moet beantwoorden voor je een hostingprovider zoekt. Daarna kun je heel makkelijk online diverse aanbieders vinden.

Kies er niet meteen zomaar een, kijk goed naar de snelheden die zij aanbieden, de service en de ervaringen van andere. Soms kun je ook een proefabonnement nemen.

Nadat je een hosting provider hebt gekozen kun je bij hun heel eenvoudig jouw website aanmaken. Echter is het wel belangrijk dat je ook over een domeinnaam beschikt. Kies deze en sluit deze ook gelijk af.

Vaak is het aan te raden om dit bij dezelfde provider te doen, dit is veel makkelijker en scheelt je werk. Daarna als alles is geregistreerd kun je aan de slag. Bij de provider krijg je een eigen inlogomgeving. Daar kun je inloggen, daarna klik je op je domeinnaam. Indien je op je domeinnaam hebt geklikt kun je ervoor kiezen om een CMS-systeem te downloaden.

In dit geval kies je WordPress. Je klikt op de knop en alles gaat verder vanzelf. Daarna kun je via hun site inloggen en kom je in je eigen WordPress omgeving. Daar kun je heel gemakkelijk jouw website vorm gaan geven.

 

Thema kiezen

 

Indien je WordPress hebt geïnstalleerd kun je in de omgeving waar jouw WordPress website is geladen heel eenvoudig jouw WordPress website gaan stijlen. Je kunt ervoor kiezen om een standaard gratis template te gebruiken, of je kiest ervoor om een professionele template te gebruiken. Deze kun je heel eenvoudig voor een laag bedrag online kopen. Het voordeel hieraan is dat het meer mogelijkheden biedt.wordpress installeren

 

Voor- en nadelen WordPress installeren via hosting of lokaal

 

Hieronder bespreken we nog even kort de voor- en nadelen van het installeren van  Wordpress lokaal of via een hostingprovider.

 

Voordelen lokaal

 

 • Je kunt de site eerst bewerken zonder dat andere hem zien.
 • Je hebt altijd alles zelf bij de hand.
 • Het kost geen geld.

 

Nadelen lokaal

 

 • De installatie kan best tijdrovend zijn.
 • Je moet eerst veel op je computer installeren.
 • Het kost veel ruimte op je computer.
 • Je moet de website daarna nog over zetten naar een hostingserver.

 

Voordelen via hostingprovider

 

 • Je hebt gelijk alles online.
 • De installatie gaat zeer eenvoudig.

 

Nadelen via een hostingprovider

 

 • Iedereen kan gelijk jouw website online zien.
 • Het kost gelijk geld.

Nu weet je waarschijnlijk wel hoe je jouw WordPress website kunt installeren. Als je precies de stappen volgt zoals in de video dan ga je er zeker uitkomen. Wil je nu wat meer weten over websites, hosting en nog veel meer kijk dan eens op de volgende pagina >>

 

 

 

Share This