wordpress optimaliseren 2Veel mensen die een WordPress website maken krijg last van een langzame niet goed werkende website. Maar door je WordPress website te optimaliseren, heb je daar geen of nauwelijks nog last van. Hier lees je hoe WordPress optimaliseren werkt.

 

WordPress optimaliseren

 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je WordPress website te optimaliseren. Als je merkt dat je website niet helemaal goed loopt, of heel traag is. Is de eerste stap om alle plug-ins één voor één te deactiveren. Als na het deactiveren van een bepaalde plug-in de website wel weer goed werkt, lag het aan de plug-in en kun je die beter uitgeschakeld laten.

Ook kan het zijn dat je een thema hebt gekozen waar fouten in zitten. Om te controleren of dit het geval is kun je ervoor kiezen om even een ander thema te gebruiken. Als het probleem dan is opgelost lag het aan het thema dat je geïnstalleerd had.

 

Verwijder thema’s en plug-ins die je niet gebruikt

 

Een van de meest gemaakte fouten bij mensen die voor het eerst een website maken is dat ze heel veel verschillende plug-ins en thema’s proberen. Hierdoor staan er heel veel geïnstalleerde plug-ins en thema’s op de WordPress website.

Ook als je thema’s en plug-ins niet gebruikt maar wel geïnstalleerd hebt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de bruikbaarheid van je website.

Daarom is het altijd belangrijk om plug-ins en thema’s die je niet meer gebruikt, ook weer te verwijderen. Dit is een van de belangrijkste dingen die je moet doen om je WordPress website te optimaliseren.

 

Foto’s comprimeren

 

Als je grote foto’s gebruikt op je WordPress website wordt de website daardoor trager. Hoe meer van deze foto’s er in je media bibliotheek staan die niet geoptimaliseerd zijn, hoe langzamer je WordPress website wordt. Daarom is het belangrijk dat je alle afbeeldingen die je gaat gebruiken op je website comprimeert. Dat betekent dat alle afbeeldingen worden verkleind tot een optimaal formaat.

Dit kun je zelf doen met bijvoorbeeld photoshop maar je kunt ook een plug-in installeren waarmee dat automatisch gebeurd.

 

wordpress optimaliseren

 

Css en Javascript

 

Om ervoor te zorgen dat je website snel geladen wordt is het een goed idee om CSS en Javascript samen te voegen. Dit is niet makkelijk en je hebt daar best wel veel technische kennis voor nodig om het handmatig te doen.

Gelukkig zijn er ook plug-ins waarmee je dit kunt instellen zodat je niet het risico loopt dat je website onbruikbaar wordt als jij een fout maakt. Het is uiteindelijk wel beter als je het zonder plug-in kunt. Eventueel kun je ervoor kiezen om het te laten doen door iemand die er verstand van heeft.

 

Caching inschakelen om wordpress te optimaliseren

 

Door caching worden bepaalde instellingen voor het laden van je website opgeslagen. Hierdoor hoeft je website niet alles tegelijkertijd te laden en scheelt dat heel veel laadtijd. Als je geen caching gebruikt loop je het risico dat je website er lang over doet om te laden.

 

WordPress optimaliseren voor een snellere website

 

Om ervoor te zorgen dat je website optimaal draait kun je een website speedtest doen van Google Pagespeed insights. Hier kun je dan precies zien waar jij je website nog kunt optimaliseren zodat hij op zijn snelst werkt.

Een snelle website is belangrijk om goed gevonden te worden in de zoekmachines. Maar het is nog veel belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers. Als ze namelijk langer dan een seconde of 3 moeten wachten tot je website geladen is, is de kans groot dat ze al weg zijn.

 

SEO optimalisatie van content voor wordpress optimaliseren

 

Als je een eigen website begint wil je natuurlijk ook graag dat er bezoekers naar je website komen. Een van de beste manieren om hiervoor te zorgen is door je content te optimaliseren. Met de Yoast SEO plugin krijg je een inzicht in wat je allemaal kunt verbeteren aan je content om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk gevonden wordt in de zoekmachines.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei technische SEO aspecten waaraan je website moet voldoen om goed te scoren. Zelf gebruik ik daarvoor Ahrefs zodat ik kan zien waar ik mijn websites technisch nog kan verbeteren.

 

Linkstructuur bouwen

 

Als je een goede bruikbare website wilt bouwen is het heel belangrijk om aan de slag te gaan met linken. Hoe beter de structuur van je interne links is, hoe groter de kans is dat bezoekers langer op je website blijven om meer content te lezen.

Hoe lang een bezoeker op je website blijft heeft effect op de bouncerate van je website. De bounce rate is een percentage in tijd hoe lang een bezoeker op je website blijft.

Als je bounce rate heel hoog is, heeft dat meestal nadelige gevolgen voor je vindbaarheid in Google. Voor Google betekent een hoge bounce rate simpelweg dat je content niet waardevol genoeg is voor de bezoekers die naar je website komen.

 

Kies een goede hostingprovider

 

Soms kun je aan je website niets meer verbeteren maar is je website nog steeds traag. Dan is het een goed idee om te kijken naar je hostingprovider. Ondanks dat de meeste hostingproviders snelle servers hebben, komt het nog steeds voor dat de hosting provider verantwoordelijk is voor je langzame website.

Cursus WordPress volgen

 

Om ervoor te zorgen dat je eerste website direct een goede website is, raad ik je aan om de cursus op deze pagina te volgen. Hier leer je namelijk stap voor stap hoe jij je eerste goede WordPress website maakt. Hier wordt je ook geleerd hoe je ervoor moet zorgen dat de website optimaal draait en hoe je meer bezoekers krijgt.

Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in de online  cursus? Dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen op de onderstaande pagina. Na het volgen van deze cursus weet je precies wat wel en niet belangrijk is bij je eerste WordPress website Je website blijft dan snel en heeft meer kans om beter bezocht te worden in de zoekmachines.

 

 

Probeer het nu

 

 

 

Share This