wordpressWat is WordPress: Met WordPress kun je unieke websites maken. WordPress is een content management systeem (CMS) die heel veel mogelijkheden biedt, wat betreft websites maken.

Als je een eigen website gaat maken voor je bedrijf is WordPress de beste keuze. Het kost je wel even wat moeite om alles onder de knie te krijgen, maar daarvoor zijn genoeg cursussen die het je leren.

 

Wat is WordPress?

Vroeger was het vooral een blogging platform. Tegenwoordig is het veel meer dan dat en kun je daarmee complete websites maken. Ook is het mogelijk om een webshop te maken met WordPress.

En het wordt het meest gebruikt voor het maken van websites en blijft continu in ontwikkeling om zichzelf te verbeteren, en er komen steeds meer mogelijkheden waarvan jij gebruik kan maken op je website.

Als je met WordPress begint, kan het best een doolhof zijn. Maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, wil je niets liever. Daarom raad ik iedereen die gaat beginnen met een website aan om dat te doen via WP.

 

Hoe werkt WordPress?

 

WordPress is bij vrijwel elke hosting provider te installeren. Als je een website neemt heb je een hosting provider en een domeinnaam nodig. Als je dan je domeinnaam aan je hostingprovider hebt gekoppeld kun je in het admin gedeelte van je hosting provider kiezen om WordPress te installeren.

Dit doe je door een aantal gegevens voor de website in te vullen, en dan installeert het programma automatisch op je website. Hiervoor hoef jij verder geen moeilijke stappen te zetten.

Als je dan eenmaal WordPress hebt geïnstalleerd, kun je via jouwdomein.nl/wp-admin inloggen met de login gegevens die je hebt gekozen.

Als je dan eenmaal bent ingelogd begint het pas echt. Je gaat dan aan de slag met het maken van je website.

Je moet daarvoor wel met een aantal dingen rekening houden. Er zijn namelijk bepaalde instellingen die belangrijk zijn om te veranderen zodat je de website beter optimaliseert voor de zoekmachines zoals bijvoorbeeld de permalinks structuur.

 

WordPress website vormgeven

 

Waar je vroeger moest werken met HTML om je website vorm te geven, is WordPress nu geheel grafisch. Met een druk op de knop installeer je een ander thema en ziet je website er direct heel anders uit.

Binnen het thema kun je afhankelijk van het thema ook nog allerlei dingen aanpassen zoals: kleuren, lettertype, sliders, blokken etc. Niet alle WordPress thema’s hebben de zelfde mogelijkheden. Het is dus een goed idee om even goed rond te kijken voordat je een thema kiest.

Er is ook nog een groot verschil tussen gratis en betaalde thema’s. Gratis thema’s zijn vaak een soort van probeer versie van de betaalde thema’s. Je zal merken dat als je een gratis thema gebruikt, niet alle functies beschikbaar zijn om te gebruiken.

Als je direct goed van start wil gaan kun je het beste kiezen voor een betaalde thema. Je hebt dan alle mogelijkheden om je website aan te passen.

 

Het belang van bloggen op je website

 

Als je een website hebt gemaakt met WordPress en je website mooi vorm hebt gegeven, is het goed om te weten dat content het belangrijkste is op je hele website.

Als je namelijk geen teksten op je website plaatst ga je geen bezoekers krijgen. Het is belangrijk dat je minimaal een keer per week een blog schrijft zodat je consistent updates plaatst.

Vaak zie je dit niet gebeuren op websites waardoor ze heel veel omzet mislopen. Vooral MKB bedrijven zijn maar weinig bezig met content marketing op de website. Hierdoor groeit de website niet, en komen er ook geen nieuwe aanvragen via de website.

 

Wordpress plugins

 

Wat is WordPress: WordPress plug-ins

 

WordPress biedt de mogelijkheid om heel veel plug-ins te installeren. Een aantal belangrijke plug-ins die nodig zijn voor je website zijn:

 

Yoast SEO plug-in

Deze plug-in geeft je de mogelijkheid om je website en teksten te optimaliseren voor de zoekmachines. Als je Yoast installeert, zie je bijvoorbeeld onder elke tekst die je schrijft een aantal verbeterpunten voor je geschreven tekst.

Door zo veel mogelijk van deze punten een groen bolletje te geven, optimaliseer jij je teksten zo dat ze betere posities in de zoekmachines gaan krijgen.

Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de content op je website altijd in de eerste plaats voor je bezoekers geschreven moet worden. Als je namelijk alleen maar rekening houdt met het optimaliseren, is de kans groot dat je robot teksten gaat schrijven.

Autoptimize

Als je een website hebt, is het belangrijk dat de website snel is. Met autoptimize kun je bepaalde instellingen van je website wijzigen zodat je website sneller is. Dit komt ten goede voor het gebruiksgemak van je website voor bezoekers.

Een snelle website is tegenwoordig een belangrijke ranking factor voor Google. Als je website niet geoptimaliseerd is voor snelheid, ga je veel minder resultaat behalen met je website.

WP super cache

Ook deze plug-in verbetert de snelheid van je website. WordPress zelf heeft geen Cache module beschikbaar. Daarom is deze plug-in noodzakelijk voor iedere WordPress website.

 

WordPress cursus

 

Als je voor het eerst begint met WordPress kan het dashboard een behoorlijk doolhof zijn. Om snel te leren hoe het werkt is het een goed idee om een cursus te volgen. Je leert dan stap voor stap hoe je overweg moet met WordPress.

Het mooie aan een cursus is dat je direct alles leert en niet hoeft te zoeken naar bepaalde dingen. Dat scheelt je veel tijd waardoor je sneller aan de slag kan.

Als je alle ins en outs wil leren over WP raad ik je aan om de cursus te volgen. Je weet daarna namelijk precies wat wel en niet belangrijk is voor je website.

Zo maak je een vliegende start, en kan er niets meer misgaan. Ben jij benieuwd over welke cursus ik het heb? En wil je graag alles leren over WordPress? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina. Daar lees je alle informatie over wat de WordPress cursus je kan bieden. Je weet dan precies waar je aan begint.

 

Share This